Up | Down

 

[Blessing Pt.II]

~ ~



Saya sedang tunggu kawan. Lelaki atau perempuan itu tidak penting. Yang penting saya awal, dia lambat, dan yang paling penting;


Saya lapar.


Jadi, kaki kurniaan Allah ini terus melangkah seperti orang gila didalam shopping mall yang bagi saya kurang menariknya. Setelah beratur di kaunter, saya memesan satu set Big Mac. Bila satu set, dapat air ngan fries skali. Ok, anda pun tahu.


Saya mula mencari-cari tempat duduk yang kosong. Kebanyakannya penuh sebab hari tu hujung minggu. Saya pon ke meja yang paling hujung. Sebab saya rasa begitu rendah diri dan kasihan pada diri sendiri kerana terpaksa makan seorang diri. Kiri, kanan, depan, belakang, semuanya dijajah oleh mereka yang berkeluarga. Bahagia sungguh. Tak kurang juga pasangan-pasangan kekasih yang sebaya umurnya dengan saya yang bermain-main kaki dibawah meja dan merenung-renung mata kekasihnya. Zina mata. Kalau sundae dan burger itu boleh menjerit, mesti bingit jeritan mereka sebab terjadinya kemaksiatan.


Ok. Itu bukan pointnya. Maaf.


Saya memulakan makan dengan menelan french fries yang amat menyelerakan. Dan seperti biasa juga, saya terlupa membaca doa makan atau Bismillah. Itu biasa terjadi. Dan selalu membuat diri terasa bersalah. Jadi, bila tengah-tengah makan, baru teringat dan saya pernah baca di Internet, kalau terlupa, baca "Bismillahi awwaluhu wa akhiruhu". So makanan yang anda dah kongsi bersama Iblis tadi, akan termuntah keluar lah kowt. Jangan bagi Iblis sihat!


Selepas berjaya menghabiskan fries, saya rasa kenyang. Jadi saya bercadang untuk bungkus saja burger yang masih belum disentuh itu. Sedang saya cuba menghabiskan air coke yang bersisa, saya terlihat seorang makcik yang sibuk mengemas meja dan mengemop lantai. Kasihan. Ya, pada pandangan saya, dia tidak patut membuat kerja sedemikian. Makcik yang dalam lingkungan lewat  40-an itu tidak sedar ada mata yang sedang memerhatikan nya dan cuba membuat hipotesis2 bernas tentang kehidupannya. Selesai sahaja, dia pun pergi. Ke stor agaknya.


Saya menyambung operasi menghabiskan air tadi dan tiba-tiba, "boom" (exaggerate semata-mata. bukan begitu bunyinya) mop makcik tadi yang disandar kedinding berhampiran jatuh dan terkena meja saya.


Saya tak terkejut. Ajaib.


Makcik tadi meluru kearah saya, dan tak henti-henti minta maaf . "Maafkan makcik, nak", katanya sambil tersenyum resah pada saya. Itu senyuman yang ikhlas pada saya. Saya balas senyuman dan saya kata, "Tak pe". Ada peluh di dahi nya. Dia pun beredar.


Saya pun bangun dengan hasrat untuk pergi dari situ. Tiba-tiba kaki ini enggan melangkah dan saya kembali duduk. Saya kemas meja, saya lap tumpahan sos dan coke yang saya sendiri lakukan dengan tisu yang diberi, dan saya angkat dulang makanan pergi ke tempat buangan makanan. Saya buang sisa itu dan letakkan dulang diatas tempat buangan. Tak susah.


 


Makcik tadi senyum.


Abang McD senyum.


Orang lain senyum.


Saya pun senyum.


 

40 comments:

wanie said...

sy terharu membace ini ;)

moja said...

wanie,

Terharu anda terharu membace ini. :)

mysourha said...

saye pn terharu! wah! :D

moja said...

mysourha,

saya dua kali lebeyh terharu! Wah Wah! :)

nur aimi said...

kalau begitu,
saya 4 kali la terharu..
(:

moja said...

Aimi,

Jangan laa terharu sangat.
Nant sampai mimpi2 susah.
Hahahaha.

Mari kite tolong makcik McD!
:P

syud said...

awwwwwww..

p.s: moj, ni saye pnye blog ya. sbb yg satu lg itu clas pnye.

hafriz said...

Saya pon nk join teharu jugak.

name caye tajul said...

hipotesis sy tentang diri moja..
moj perut kecil
moja tak suka org tunggu dier
moja observant mcam saye
moja baik ati
moja suke pikir pasal org lain

kesimpulannye
saye suke moja :D :D :D

irmaainibrahim said...

i love Mc'D.
i love observing too.
i love moja's attitude! :)

xceli,sy dlu sll smpn dulang sendiri smpai la one of my fren ktawakan sy n i stop doing that.

oh my,BAD ain! guess should start again. TQ Li. ;)

Liyana said...

tajul suke moja??sy suke tajul!!muahaha

btul tuh..makcik tu mungkin tak patut bekerja lagi..tapi die mencari rezeki yg halal..sape tahu mungkin kehidupan keluarga die ssh dan hanya kerja itu saja yg mampu utk die lakukan...kn?

moja,aq dh lame giler xmakan mcd dowh!!sejak bukak sem nih..muahaha...lapar bile bace blog nih...

moja said...

Syud,

Awww? Hahahaaha.
ok2. I'll link it to mine soon k?

moja said...

Hafriz,

Saya pown terharu gak, sebab xtgok batman lagi!
Acad kate ko da 4 kali!!

Hahahaha :)

moja said...

Tajuluddin,

Hipotesis pertama, SALAH.
+Saya bonchet sikit. Hahahaha.

Hipotesis kedua, AMAT BETOL
+Semua org camtu kowt. Termasuk d late comers!

Hipotesis ketiga, TAK TEPAT
+Anda belum tengok bila saya busuk hati, Bau longkang. :P

Hipotesis keempat, BETOL
+Dan itu kadang2 membuat hati sendiri saket. Hahahaha.

Kesimpulan:
Saya suke Tajuluddin yang salah bukak pintu kereta orang! Yeah.


PENGAJARAN:
Jangan cepat wat kesimpulan tentang orang melalui blognya.
Mane taw saya TIPU? Kan sia2 je.
#Don't judge a person by its BLOG! ok?!

Hahahahaha...
Experiment kita berjaya! (kowt)
:)

moja said...

Irma,

I Love moja's atititude?
Hehehe. Jangan. Anda mungkin tidak menyukainya selepas menjumpainya. Hahaha.

Saya pun kadang2 bertanduk juga. 8)

OK la tu! That was my FIRST time! Thanks to that makcik. Selalunya I would think like this;
"Dah kerja dia. biar je la". I need something or someone to make me THINK baru I think. Pathetic right? Hahaha. :)

moja said...

Liyana,

Liyana xsuke aku ke? Hahaha.
"The Witch in High Heels"
cool kan? It's a compliment for your shoes taw. Hahahaha!

And you're bloody right! Kesian die, but what we should learn is, baik kerja susah dari wat kerja HARAM! Betul x?
Biar miskin harta, jangan miskin agama!

Aku senantiasa lapar bila dengar McD. Fries die terbayang deban mata!! Hahahaha. Jom laa g McD!!! :P

Tatie said...

:)

moja said...

Tatie(a),

:)
:)

afshad said...

aku pon suke McD gak..lama x makan..!

Mood:Terharu(betul nie..ak x tipu)

Kalau aku ader mesti aku da berlari keluar kerana x snggup melihat mak cik itu..(mungkin kowt)

Opps Moja, adakah ini semasa anda keluar berseorangan ke pkns..??

'keseorangan' itu masih lagik in the state of blurry and ambiguous..

ataupun ini semasa sessi lunch anda di SUBANG..yes people, readers, friends, foes and whoever that are reading the blog..moja lunch kt SUBANG bersama kawan beliau..!

Oh maaflah aku x pandai bergosip..

moja said...

Acad,

Mood: Menyampah bedah!

Xpandai bergossip konon. Hahahaha!
:P

name caye tajul said...

say seorang yang positive... i belive ppl are born good... walaupon saye seorang freudian... :D

moja said...

Tajuluddin,

Freudian? Hahahaha.
Betul tuh, I believe it that way too.
Ppl are born good!!

:)

Liyana said...

btul tuh...xpe la kerja ssh asalkan kerja yg halal...bukan mcm acad..keje menjual diri...kui2..kidding!!!

Oooohh...ko kate aq kantoi dating walaupun aq xgi dating kn???tuh yg acad kate tuh ape????KANTOI!!!!!humpprrhh

ye la sy suke moja juga...bangga la tuh kn???

'the witch in high heels' tuh sy xkesah laaa...it's not tat bad..
yesshh aq tau high heels aq tuh sexxaay mcm ko kate...^_^

moja said...

Liyana,

Hahahahaha.. Acad dah berenti menjual diri. Da menopause.. oops. :P

Mane ak g dating!!!! Hazihi fitnaaah !!(ala2 Fahril dalam Ayat2 Cinta) Aehahahaha!

Owh...Bangga2.. (Kembang idung)

Muehehe...Saya taw anda bangga. Sebab nama tu amat cool dan cold. Hahaha..

Sexxxxaaayyy... Hahaha. :P

Liyana said...

hahaha...hazihi fitnaah??pastuh acad jd Noura kaaa???muaahaha

weiihhh acad menopause???sian die wei....camne nk cari sumber pendapatan(matilaa aq dgn acad lps nih!)

Agaks r....aq mmg cool & cold...hahaha..Ice queen eks???kui2...

Yeah bebeh...sexxxaaaayyyy....
xde keje tul mu nih!!

niza syazre said...

wow..i must say that u guys hav a beautiful frenship..green wit envy...

Liyana said...

ala niza...kiter pom kwn gaks!!!*hugs*
xde makne nk green with envy..bukan hari tuh aq ajak kamuu maen bowling tp kamu karaoke...hehehe

irmaainibrahim said...

kisah makcik mc'd dh hmpir dilupakan. :(
sian dia kan.:'(

nk mc'd jugak!
dan ye,anda menyedihkan bila bru bt cmtu.:D

tapi.........................mereka kn bergaji?

moja said...

Liyana,

Ice Queen/Witch!
Hahahaha. Ok laa tuh!

Mmg xde kerje! :P

moja said...

Niza,

Laa... Envy? Hehehe. Mari2 lah kite bersahabats! (plural) tuh!!

moja said...

Irma,

Hahaha. Makcik McD tetap dihati!
:P

Mereka memang bergaji tapi ape salahnya kite be considerate kan? kan?

Hehehe. Semoga, Allah ringankan beban kita pulak! :P

Hamzani said...

saya terharu moja tulis bahasa melayu.. hi moja.. long time no c... :D

afshad said...

Liyana memang witch..!!
celupar betol mulut ko kan..!
hahahahaha

ak rela menjual diri dari di sumpah oleh kau wahai witch..!!

bersama wizard ko sorg tuh nma Moja..!

ok la tuh..witch and wizard..!
sorg in high heel and sorang lagi ade fang!

Huahauahauahauahauahaua(evil laugh)

moja said...

Acad,

Hahahahahahahahaha!
Xblay blah! Aku wizard? Hampeh ko! Kurang2 bagi laa aku nie Joker ke.. (walopon xtgok the Dark Knight lagiks)..

Hahahahaha!

Nazz said...

I know i should be touched by this post.. I am really.. tp cant help but to laugh a some of the remarks.. HEHE.. Ahad ni jom men badminton!!

moja said...

Nazz,

Hahaha.
Badminton? Joooooooooom!!!
:P

Liyana said...

hahaha...moja jd wizard???xlayak laaa..nk jadi mcm Gandalf eks???

eh acad..nanti aq sumpah ko jd katak bru tau!!!zappsssss..huhu

OMG!!!It's the hottest class rep--Nazz is here....hehehe

moja said...

Liyana,

Hehe. Saya xmaw pown jadi wizard.
n yes, Nazz is here! cool aite?

Azie said...

ok, terkejut tgk bnyk gile komen kat post ni! rasa hesitate plak nak bg komen sniri sbb takut dah tak terlayan.
tapi nak jugak kut bagi. hehe.

yes, u felt sorry for the makcik tadi because she's old. ok not old. but older than normal waitresses.
but if it wasnt her. if it was some young teen like us being the waitress, would u do the same thing?
probably tak kan?
i wouldnt too. (tapi kalau makan ngan family elok je buat camtu.)
its just our mind set that keeps saying, "alaa, tu kan keja diorang. biarlaa diorang cuci"

but it wouldnt hurt to lessen the burden for someone. kutip sampah and lap meja like you did. kita tolong orang, ALLAH tolong kita.

so yes, what u did was very noble. good for u moja!
saya nak contohi kamula lepas ni.
mesti ibu saya senyum gembira. :p

moja said...

Azie,

"but if it wasnt her. if it was some young teen like us being the waitress, would u do the same thing?
probably tak kan?"

Yeah! So true. We already have that kind of mindset, so I felt its really shameful to clean up the mess that we did. Sekurang-kurangnya, we help by not messing up the table. So he/she got less thing to do. :P

I'm glad many people inspired by it. Alhamdulillah. That shows all my friends are great! And sometimes we just need a little reminder to realize what we're doing. Kitakan pelupa.

:)

Post a Comment